Oktober 1999, nummer 7
Mits je de bovengenoemde veiligheidsmaatregelen in acht neemt blijkt uit onderzoek dat samen slapen de kans op wiegedood verkleint. Het blijkt namelijk dat de bewegingen en de geluiden, hoe zacht ook, die de moeder maakt in haar slaap, de baby stimuleren om adem te halen. Moeder en baby komen bovendien in eenzelfde slaapritme. Dit betekent in de praktijk dat de perioden van diepe slaap en die van lichte slaap synchroon lopen. Als de baby wakker wordt doordat hij in het stadium van lichte slaap is, slaapt de moeder ook licht en is het gemakkelijker en minder vermoeiend om te voeden, óók als het kind de fles krijgt.

Marjan is duidelijk gerustgesteld als ik haar dit vertel. Ze besluit ter plekke om Rik niet meer wakker te maken voor een late voeding en vertelt me dat ze hem eigenlijk al vaak bij zich laat slapen omdat ze dat gemakkelijker vindt. Nu ik haar verteld heb dat het geen kwaad kan en zelfs goed is, gaat ze daar lekker mee door.

Marieke van Leijen mailto:vanleijen.debruin@wordlonline.nl


Ik ben een beest

Martin de Reuver heeft een leuke CD gemaakt speciaal voor de allerkleinsten onder ons. De CD bevat vijf leuke kinderliedjes en is te bestellen via telefoonnummer: 015- 2131151, de CD kost 12,50. Je kunt de CD ook bestellen door overmaking van 12,50 op gironummer 7775500 t.n.v. M.J. de Reuver, onder vermelding van " Ik ben een beest". De opbrengst gaat naar de De Kiwi, een Delftse organisatie die vrijetijdsbesteding verzorgt voor verstandelijk gehandicapten. Kijk ook eens op zijn site: http://www.dsdelft.nl/~reuf

De kwaliteit van moedermelk

Een van de dingen die je soms hoort is: "Ik kon geen borstvoeding geven, want mijn melk was te waterig", of "Er zaten niet genoeg voedingsstoffen in mijn melk", of "Ik had blauwselmelk".

Dit is jammer. Want, uit onderzoek blijkt dat de voedingswaarde van moedermelk zeer constant niet. Ook in moeilijke omstandigheden, in situaties van honger en oorlog is moedermelk prima van kwaliteit.

Toch hoor je bovenstaande vaak gezegd worden. Niet alleen door vrouwen zelf, ook zorgverleners en medici vertellen vrouwen soms nog dat hun melk niet goed is.

Waar komt dat verhaal eigenlijk vandaan?

Dit verhaal werd vroeger veel aan vrouwen verteld. In de jaren vijftig mochten vrouwen niet vaker dan 5 keer per etmaal de borst geven. Of er werd gezegd dat ze iedere borst hooguit tien minuten lang mocht aanbieden. Als de baby dan niet goed aankwam zei men: je melk bevat niet genoeg voedingsstoffen. Ik denk dat 'men' dan even in de borst kneep, een druppel melk bekeek en zei: "Zie je wel, de kleur is blauw, er zit niet genoeg voedingswaarde in!!!" Echter, die blauwige kleur die moedermelk soms heeft, zegt niets. Dat is de gewone kleur van moedermelk. Zoals kangaroemelk roze is.

Wat kan er echter wel aan de hand zijn geweest?

  • De baby kreeg niet genoeg melk, omdat de baby niet vaker dan iedere 4 uur gevoed mocht worden;
  • Of de melkproductie was niet goed op gang gekomen omdat in het kraambed de baby niet vaak en niet lang genoeg aan de borst mocht drinken.
  • 2/4